Jako, pierwszy z ciekawych naturalnych surowców kosmetycznych chciałbym opisać lipofazę.
Co
prawda nie
jest to surowiec
lecz baza kosmetyczna ale składa się z naturalnych składników.
Postaram
się w krótki i jasny sposób opisać co to za baza
i dlaczego warto ją
poznać.
Do dzieła:
Lipofaza
O/W
to
innowacyjny produkt stworzony
aby
ułatwić przygotowanie własnych
kremów,
balsamów.
Ten surowiec w 100% zastąpi nam fazę
lipidową w
naszym kremie czy balsamie.
Najlepiej
sprawdza się do:
-
kremów do twarzy,
-
kremów pod oczy
-
balsamów do ciała,
-
kosmetyków gojących czy ochronnych.
Lipofaza
zastępuje fazę tłuszczową naszego kremu. Trzeba ją jedynie
połączyć z wodnymi substancjami aktywnymi, hydrolatami, olejkami
eterycznymi i posiadamy własny krem. Możemy dodać naturalny
konserwant aby przedłużyć datę przydatności naszego kremu czy
balsamu.
Lipofaza
to baza, która nie uczula i podrażnia skóry czy oczu. W swoim
składzie posiada
składnik
pozyskiwany z nasion pszenicy i oleju kokosowego. To emolient suchy,
który zmniejsza lepkość kosmetyku. Nadaje bazie delikatny zapach a
co najważniejsze nawilża, ujędrnia i natłuszcza skórę.
Dodatkową cechą lipofazy jest to, że bardzo szybko się wchłania.
Zastosowanie lipofazy ułatwi nam tworzenie własnych kremów
ponieważ lipofaza zastępuje nam emulsje lipidową co skraca czas
przygotowania naszego domowego kosmetyku. Przede wszystkim stworzenie
własnego kremu lub balsamu staje się bardzo łatwe. Lipofazę można
polecić również dla osób cierpiących na AZS czy łuszczycę oraz
przy alergiach skórnych i podrażnieniach.
Sposób
użycia opiszę
w kilku krokach tak jak ją zrozumiałem na podstawie opisu
producenta i jak ją wykonywałem (kremy wychodzą więc jest
dobrze).
Jak
użyć lipofazy do zrobienia kremu:
-
Lipofazę
należy
podgrzać
w kąpieli wodnej do temperatury max 70°C.
-
Naszą
fazę wodną (substancje aktywne, hydrolaty) należy również
podgrzać do takiej temperatury.
-
Połączyć
nasze
dwie
fazy wlewając lipofazę
do naszej
fazy
wodnej, jeżeli udział jej
w całej
recepturze
jest mniejszy niż 25%.
-
Jeżeli
stosujemy
powyżej 25 % lipofazy,
to
należy
postąpić odwrotnie,
-
Mieszać
około 5 minut aby nasze składniki się dobrze pomieszały.
Powinniśmy uzyskać gładką konsystencję.
-
Po
ostygnięciu, czyli w temperaturze około
40°C,
można dodać
do naszej
lipofazy
składniki aktywne, przestrzegając
stężeń, które powinny być na opakowaniu danego składnika.
-
Po
wymieszaniu i ostygnięciu nasz kosmetyk należy przechowywać w
lodówce i zużyć w przeciągu kilku tygodni. (naturalne składniki
kosmetyczne mają krótszą datę przydatności).
-
Ja
polecam dodanie 1% ekologicznego środka konserwującego a nasz
kosmetyk uzyska przydatność do 3 miesięcy.
INCI:
Isoamyl
Laurate, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Coco Caprylate Caprate,
Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, C10-18 Triglycerides, Isoamyl
Cocoate, Sodium Lauroyl Glutamate
Sugerowane
stężenie w kosmetykach:
-
do płynnych emulsji do ciała lub twarzy 10 - 15%
-
do kremów nawilżających na dzień 16 - 25%
-
do kremów na noc, do kosmetyków przeciwsłonecznych 26 - 35%
Przepis z tym surowcem:
Krem nawilżająco brązujący - OPIS
Komentarze
Prześlij komentarz