LIPOFAZA



Jako, pierwszy z ciekawych naturalnych surowców kosmetycznych chciałbym opisać lipofazę.
Co prawda nie jest to surowiec lecz baza kosmetyczna ale składa się z naturalnych składników. Postaram się w krótki i jasny sposób opisać co to za baza i dlaczego warto ją poznać. Do dzieła:

Lipofaza O/W to innowacyjny produkt stworzony aby ułatwić przygotowanie własnych kremów, balsamów. Ten surowiec w 100% zastąpi nam fazę lipidową w naszym kremie czy balsamie.

Najlepiej sprawdza się do:
- kremów do twarzy,
- kremów pod oczy
- balsamów do ciała,
- kosmetyków gojących czy ochronnych.

Lipofaza zastępuje fazę tłuszczową naszego kremu. Trzeba ją jedynie połączyć z wodnymi substancjami aktywnymi, hydrolatami, olejkami eterycznymi i posiadamy własny krem. Możemy dodać naturalny konserwant aby przedłużyć datę przydatności naszego kremu czy balsamu.

Lipofaza to baza, która nie uczula i podrażnia skóry czy oczu. W swoim składzie posiada
składnik pozyskiwany z nasion pszenicy i oleju kokosowego. To emolient suchy, który zmniejsza lepkość kosmetyku. Nadaje bazie delikatny zapach a co najważniejsze nawilża, ujędrnia i natłuszcza skórę. Dodatkową cechą lipofazy jest to, że bardzo szybko się wchłania. Zastosowanie lipofazy ułatwi nam tworzenie własnych kremów ponieważ lipofaza zastępuje nam emulsje lipidową co skraca czas przygotowania naszego domowego kosmetyku. Przede wszystkim stworzenie własnego kremu lub balsamu staje się bardzo łatwe. Lipofazę można polecić również dla osób cierpiących na AZS czy łuszczycę oraz przy alergiach skórnych i podrażnieniach.


Sposób użycia opiszę w kilku krokach tak jak ją zrozumiałem na podstawie opisu producenta i jak ją wykonywałem (kremy wychodzą więc jest dobrze).

Jak użyć lipofazy do zrobienia kremu:
- Lipofazę należy podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury max 70°C.
- Naszą fazę wodną (substancje aktywne, hydrolaty) należy również podgrzać do takiej temperatury.
- Połączyć nasze dwie fazy wlewając lipofazę do naszej fazy wodnej, jeżeli udział jej w całej recepturze jest mniejszy niż 25%.
- Jeżeli stosujemy powyżej 25 % lipofazy, to należy postąpić odwrotnie,
- Mieszać około 5 minut aby nasze składniki się dobrze pomieszały. Powinniśmy uzyskać gładką konsystencję.
- Po ostygnięciu, czyli w temperaturze około 40°C, można dodać do naszej lipofazy składniki aktywne, przestrzegając stężeń, które powinny być na opakowaniu danego składnika.
- Po wymieszaniu i ostygnięciu nasz kosmetyk należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu kilku tygodni. (naturalne składniki kosmetyczne mają krótszą datę przydatności).
- Ja polecam dodanie 1% ekologicznego środka konserwującego a nasz kosmetyk uzyska przydatność do 3 miesięcy.


INCI: Isoamyl Laurate, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Coco Caprylate Caprate, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, C10-18 Triglycerides, Isoamyl Cocoate, Sodium Lauroyl Glutamate


Sugerowane stężenie w kosmetykach:
  • do płynnych emulsji do ciała lub twarzy 10 - 15%
  • do kremów nawilżających na dzień 16 - 25%
  • do kremów na noc, do kosmetyków przeciwsłonecznych 26 - 35%

Przepis z tym surowcem:

Krem nawilżająco brązujący - OPIS

Komentarze