EKOLOGICZNE KONSERWANTY



Witam
Często otrzymuje pytania co zrobić aby mój kosmetyk był trwalszy. Wiemy, że kosmetyki z naturalnych surowców kosmetycznych mają krótszą datę przydatności. Lecz nie każdy wie, że występują również substancje, które są ekologiczne i mają właściwości konserwujące. Najciekawsze z nich opiszę w tym poście.

1. DHA BA - ekologiczny konserwant akceptowany przez ECOCERT
INCI: Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol.

Jest to to stabilny konserwant, który możemy dodawać do wszystkich domowych kosmetyków. Możemy dodawać go do kosmetyków w zakresie pH - 2-7. Działa bardzo dobrze na różnego rodzaje bakterie, drożdże i grzyby. Konserwant ten spełnia wymagania ECOCERT dlatego może być również używany w kosmetykach ekologicznych. DHA BA spełnia również wymogi COSMOS nie był testowany na zwierzętach. Dzięki temu używanie tego konserwantu do naszych kosmetyków pozwala na stosowanie go przez Vegan. 

Jak używać ten konserwant?

Sugerowane stężenie to od 0,2 do 2% naszego kosmetyku. Wydłuża on ważność gotowego produktu nawet do 6 miesięcy bez przechowywania go w lodówce. 
DHA BA można dodawać do fazy wodnej kosmetyku lub na koniec jego przygotowywania. Nie zaleca się przekraczania temperatury 40°C.

2. Ekologiczny środek konserwujący zgodny z ECOCERT
INCI: Aqua, Potassium Sorbate, Glycerin, Polyglyceryl-4 Caprate, Sodium Lactate

Działanie Ekologicznego Środka Konserwującego polega na kombinacji sorbinianu potasu oraz jego pochodnej glicerynowej. Dodatkowo stabilizowana i wzmacniana przez mleczan sodu i glicerynę. 
Może być stosowany do kosmetyków w przedziale pH 4-6. Nie zawiera on alkoholu benzylowego, na który możemy być uczuleni. 

Jak używać ten konserwant?

Sugerowane stężenie od 1% do 1,5%. Możemy stosować go do wszystkich kosmetyków: kremy, balsamy, mydła, szampony odżywki itd.


3. Witamina e 71% tokoferoli 
INCI: Natural Mixed Tocopherols, Helianthus Annuus Seed Oil.

Ogólnie Witamina E ma właściwości nawilżające, ujędrniające, wzmacnia naczynia krwionośne i odżywia cerę. To może służyć nam jako konserwant w olejach i masłach.  

Jak używać ten konserwant?

Aby zakonserwować olej, nawet olej spożywczy przed jełczeniem, utlenieniem się. Wystarczy dodać Witaminę E 71% tokoferoli w stężeniu (0,1-0,5%). Spowolni  to proces utleniania i przedłuży trwałość oleju lub masła roślinnego nawet o rok.


Do trwałości naszego ekologicznego kosmetyku ważne jest nie tylko stężenie naszego konserwantu ale również czystość mikrobiologiczna materiałów użytych w produkcji naszego kosmetyku oraz higieny podczas samej produkcji.
















Komentarze

  1. Cały ten blog jest bardzo ciekawy. Będę tu wracał z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. Im więcej kobiet przeczyta ten artykuł tym będzie lepiej. Sam ten artykuł już przeczytałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, zawsze można udostępnić na social media

      Usuń
  3. Super wyjaśniony temat na pewno skorzystam z tej witaminy E bo wydaje się być łatwo dostępna

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie mogę zakupić glinki.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glinki kosmetyczne można kupić w każdym sklepie z surowcami kosmetycznymi. Np. ecospa, naturalne piękno, ecoflores itd

      Usuń
  5. Super wpis. Wszystkie informacje jak najbardziej przydatne

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielu osobom konserwanty kojarzą się z czymś sztucznym i niezdrowym. Warto jednak rozszerzyć swoją wiedzę na ich temat.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz